Skip to main content

Informare pacienți

 • Incepand cu 1 iulie 2023 Spitalul de Recuperare Medicala President Premium Medcenter a intrat in contract cu CAS Bihor in regim de spitalizare continua pentru urmatoarele servicii: recuperare medicala neurologica, recuperare medicala ortopedie traumatologie si recuperare medicala cardiovasculara.

  In vederea internarii pacientilor pe biletul de trimitere trebuie mentionate urmatoarele:

  – Denumirea specialitatii: Medicina fízica si reabilitare. Orice alta denumire scrisa pe bilet ( de ex. fizioterapie, BFK, BFT, balneologie si recuperare) atrage dupa sine anularea biletului;

  Este valabila mentiunea precizata mai sus atat pentru biletele pentru ambulatoriu integrat cat si pentru internare.

Condiții de internare și externare

Actele necesare pentru internare sunt:

 • Biletul de trimitere de la medicul de familie/specialist din ambulator
 • Buletin sau carte de identitate
 • Card național de asigurări sociale de sănătate/adeverința de asigurat cu valabilitate de 3 luni de la data emiterii pentru cei care refuză cardul național din motive religioase sau de conștiință/adeverință înlocuitoare de card pentru cei cărora li se va emite card național duplicat, emise de Casa de Asigurări de Sănătate.

Criteriile de prioritizare a pacienților

pe lista de așteptare sunt în ordinea cronologică a adresării acestora la Recepția de internări a spitalului.

 • Pacientul asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate are acoperit de către CASMS în baza contractului cu President Premiun Medcenter  tariful pe caz pentru afecțiuni medicale/chirurgicale și tariful pe zi de spitalizare în compartimentul recuperare medicală .

 • Pacientul are de achitat plata suplimentară pentru serviciile deosebite de confort și îngrijire.

 • Pentru informare despre tarife și calculul estimativ pentru un episod de internare vă adresați la recepția President Premium Medcenter.
 • La externare pacientul primește o scrisoare medicală în care sunt specificate indicații terapeutice, regim de viață și date privind dispenserizarea afecțiunilor.

INFORMARE PRELUCRARE DATE CU CARACTER PERSONAL

SPITALUL DE RECUPERARE MEDICALĂ PRESIDENT PREMIUM MEDCENTER, cu sediul în comuna Sânmartin, Sat Cordău nr. 330, județul Bihor, cod poștal: 417499, CUI 39537922, în baza art. 13 din REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI/ 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), vă informăm că vom colecta și prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal (nume și prenume, CNP, nr. și serie buletin, adresă de domiciliu, adresa de e-mail, număr de telefon, date medicale, analize de laborator, imagini radiologice, cardul de sănătate cu datele aferente, etc.) în scopul acordării de servicii medicale spitalicești și/sau ambulatorii.
Temeiul juridic al prelucrării datelor dumneavoastră cu caracter personal îl reprezintă REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI/ 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) art. 6 alin. (1) lit. (a).
Vă informăm că destinatarii datelor dumneavoastră cu caracter personal sunt angajații Spitalului de Recuperare Medicală PRESIDENT PREMIUM MEDCENTER și instituțiile statului abilitate (Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Bihor, Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor, Ministerul Sănătății, etc.).
Datele vor fi stocate pe o perioadă determinată, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și vă informăm că aveți dreptul de a solicita accesul, rectificarea, ștergerea sau restricționarea prelucrării acestora, precum și dreptul de a vă retrage consimțământul în orice moment, precum și dreptul de a face plângere la Autoritatea de Supraveghere, dacă considerați că drepturile dumneavoastră au fost nerespectateOrar de funcționare

Programul de funcționare al recepțiilor:

Luni – Vineri | 7:00 – 19:00


Program de vizite

Ca urmare a reducerii numărului de cazuri de infecție cu SARS CoV-2 la nivel național/cu reducerea unor restricții, la nivelul Auxologico President s-a luat decizia de a permite accesul aparținătorilor în spital, în următoarele condiții:

 • Să prezinte dovada schemei complete de vaccinare anti covid 19

 • Să prezinte dovada existenței unei infecții cu SARS Cov-2 în antecedentele recente (180 de zile)

 • Să prezinte un test negativ pentru Covid 19 (test rapid sau RT-PCR, efectuat cu cel puțin 48 ore înainte de vizită).

Zile de vizită: luni-vineri (zile lucrătoare)
Interval ore de vizită: 17.00-19.00
1 aparținător/pacient/zi
Timp de vizită: 15 minute

Aparținătorul se va prezenta în zona de TRIAJ EPIDEMIOLOGIC unde va fi înregistrat într-un registru de vizite (nume, prenume, secția vizitată, număr telefon), va fi monitorizată temperatura, se va completa fișa de triaj și va primi un halat de unică folosință și ecuson: vizitator.

După efectuarea triajului epidemiologic, dezinfecției pe mâini și după echiparea cu echipament de protecție: mască, halat, botoșei (luați de la recepțiile spitalului) aparținătorii vor putea urca pe secție.

Echipamentul de protecție va fi aruncat la ieșirea din spital în coșuri special amenajate.


Structura spitalului

Auxologico President este o unitate sanitară cu paturi ce furnizează servicii medicale spitalicești continue zi de zi și ambulatorii, funcționand în prezent cu următoarea structură funcțională aprobată de Ministerul Sănătății:

 • Compartiment de recuperare neurologică cu o capacitate de 74 de paturi
 • Compartiment de recuperare cardiovasculară cu o capacitate de 25 de paturi
 • Compartiment de recuperare respiratorie cu o capacitate de 10 paturi
 • Compartiment de recuperare stări posttraumatice, secție ortopedică cu o capacitate de 30 de paturi
 • Compartiment de reumatologie cu o capacitate de 5 paturi
 • Baza de tratament

EDUCAȚIE SANITARĂ ȘI PREVENȚIE

Recuperarea activă a pacientului

Recuperarea activă a pacientului, mobilizarea precoce și stilul sănătos de viață al acestuia, ca elemente principale de luptă împotriva durerii cronice

RECUPERAREA ACTIVĂ A PACIENTULUI

Programul de recuperare este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica si psihica a pacientilor care au suferit de diferite afectiuni.
Reabilitarea trebuie instituita cat mai curand posibil, pentru a asigura desfasurarea unei vieti normale.
Metodele de reabilitare difera de la o persoana la alta, insa au aceelasi scop si anume:
– dobandirea unui status functional care sa ofere independenta si ajutor minim din partea celorlalte persoane
– acomodarea fizica si psihica a persoanei cu schimbarile determinate de boala
– integrarea corespunzatoare in familie si comunitate.
Functiile motorii (folosirea membrelor, mersul) se recupereaza dupa un interval relativ scurt de timp de aceea este foarte important ca reabilitarea si recuperarea fizica sa se inceapa cat mai curand posibil. Pacientul este incurajat sa se ridice din pat si sa incerce sa faca cativa pasi. In unele cazuri acest proces poate sa dureze pana ce pacientul isi reface forta musculara si invata sa paseasca din nou (invata sa mearga a doua oara).
Recuperarea initiala variaza de la un pacient la altul, in functie de mai multi factori, precum: afectiunea de care a suferit, varsta pacientului si bolile asociate.
De asemenea, recuperarea necesita multa rabdare si sprijin din partea personalului sanitarprecum si a familiei si prientenilor.
Reabilitarea initiala continua si dupa externarea sau transferul pacientului intr-o alta sectie medicala (de recuperare medicala).

Program de reabilitare include:
– o serie de exercitii fizice
– tratament medicamentos (daca este necesar)
– consiliere psihologica
– incurajarea activitatilor sociale (plimbarile, cititul, privitul televizorului, etc)
– participarea in diferite programe educationale
– stil de viata sanatos
– incurajarea unor activitati care ii pot oferii independenta necesara desfasurarii unei vieti normale.
Reabilitarea este un proces indelungat care poate sa devina frustrant si care poate sa declanseze episoade recurente de depresie. In acest caz se recomanda consilierea psihologica si tratamentul medicamentos de specialitate. Tulburarile de limbaj si comunicare pot incetini recuperarea pacientului, astfel ca reintegrarea sociala poate fi de asemenea mai grea. Este bine ca pacientul sa discute cu familia despre frustarile pe care le are, pentru a trece mai usor peste acestea.

STILUL SĂNĂTOS DE VIAȚĂ

Este compus din:
– Odihna (somnul), odihna activa si managementul stresului (managementul energiei)
– Alimentatia sanatoasa si hidratare
– Munca si miscarea
– Educatia
– Natura – Factorii naturali

Odihna: 7-9 ore pe zi – cine doarme mai putin sau mai mult isi scurteaza viata.
Odihna prin somn, cel mai sanatos somn este noaptea intre ora 22:00 – 23:00 pana la 6:00 – 07:00 dimineata
Odihna poate sa fie si activa. Odihna activa sau sa faci ceva ce te destinde, ce te relaxeaza, sa faci ce-ti place in viata: dans, inot, munca placuta intensa, miscare, exercitiu fizic sau sport intens, cititul unei carti, ascultarea muzicii, plimbarea cu prietenii prin parc (prin natura), etc.
Alimentatia sanatoasa: mai putina mancare animala, proteina, grasime animala (lapte, branza, carne, oua si derivate din acestea) si mai multa mancare vegetala cum recomanda din ce in ce mai multi doctori nutritionisti .
Hidratarea: 6-10 pahare de apa pe zi, de preferat minim 7-8 pahare (2 litri) de apa pe zi (apa si NU: cafea, bauturi dulci sau acidulate, sucurile de pe piata, de preferat apa plata sau chair de la robinet – cine isi permite poate pune un filtru pe baza de carbune).
Munca si miscarea: Munca (de preferat intensa) 8 ore pe zi. Miscarea intensa in urma careia sa se transpire (mai ales pentru cei care au munca sedentara, munca de birou, etc.) minim 1 h pe zi sau lucrul in gospodarie, exercitii fizice, sportul, chiar urcatul scarilor si mersul pe jos minim 30-45 minute pe zi este sanatos.
Activitati fizice si controlul greutatii.
Managementul stresului (managementul energiei): Sa luam viata asa cum este cu bune si mai putin bune sa nu lasam necazurile, stresul sa ne doboare altfel sistemul imunitar va scadea, si la un om cu sistemul imunitar scazut vor aparea iminent boli, afectiuni grave si chiar fatale: obezitate, cancer, diabet, boli cardiovasculare (BCV), atac vascular cerebral (AVC), etc.
Sa gasim metode de a ne relaxa, de a ne detasa de stresul zilnic care ne poate aduce boli in viata astfel: ascultand muzica care ne relaxeaza, sau cititnd o carte, iesind cu prietenii sau animalele de companie in zone cu verdeata in care ne putem oxigena creierul si sa ne simtim mai bine, sa facem miscare, exercitii fizice. Sportul face ca sistemul imunitar sa fie mai rezistent si sa ne simtim mai bine sa fim mai rezistenti la stres si sa prevenim si chiar sa vindecam bolile care au fost declansate de un stil de viata nesanatos.
Educatia (care include si autoeducatia, dezvoltarea personala): Educatia este un alt factor important care intra in componenta stilului de viata sanatos. Stilul de viata sanatos inseamna sa ne schimbam modul de a trai dar si modul de gandire (nesanatos) cu un mod de trai si de gandire sanatoasa constructiva, pozitiva.
Sa renuntam prin informare, educare, auto educare la obiceiurile proaste, nesanatoase si sa le inlocuim prin obiceiuri bune, sanatoase pentru noi si cei din jurul nostru.

ELEMENTE PRINCIPALE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DURERII CRONICE

Durerea cronica este larg privita ca reprezentand boala insasi. Ea poate fi mult inrautatita de catre factorii de mediu si cei psihologici. Durerea cronica persista o perioada de timp mai lunga decat durerea acuta si este rezistenta la majoritatea tratamentelor medicale. Ea poate si adesea chiar cauzeaza probleme grave pentru pacient. Semnalele dureroase raman active in sistemul nervos timp de saptamani, luni sau ani. Efectele fizice includ tensiunea musculara, mobilitatea limitata, lipsa de energie si schimbari in pofta de mancare. Efectele emotionale includ depresie, suparare, anxietate si teama de reimbolnavire. O asemenea teama poate impiedica persoana sa revina la munca sa obisnuita sau la distractiile sale.

Acuzele fecvente de durere cronica includ :
· Durerea de cap
· Durerea dorso–lombara ( de sale)
· Durerea legata de cancer
· Durerea artritica
· Durerea neurogena (durerea rezultata din lezarea nervilor)
· Durerea psihogena (durere datorata nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioara ).
Tratamentul durerii cronice de regula implica medicamente si terapie. Medicamentele folosite pentru durerea cronica includ analgezice, antidepresive si anticonvulsivante. Diferite tipuri de medicamente ajuta persoanele cu diferite tipuri de durere. De obicei folositi medicamente cu actiune de lunga durata pentru durerile constante. Medicamentele cu actiune de scurta durata trateaza durerile trecatoare.
Unele tipuri de terapie ajuta la reducerea durerii dvs. Fizioterapia (cum este stretching-ul) precum si sporturile cu impact redus (cum sunt mersul pe jos, inotul sau bicicleta) pot ajuta la reducerea durerii. Totusi, prea mult sport sau deloc poate dauna pacientilor cu dureri cronice. Terapia ocupationala va invata cum sa va adaptati ritmul si cum sa va realizati sarcinile obisnuite astfel incat sa nu va dauneze .Terapia comportamentala va poate reduce durerea prin metode (cum este meditatia sau yoga) care va ajuta sa va relaxati. Poate ajuta si la scaderea stresului.
Schimbarile de stil de viata sunt o parte importanta din tratamentul durerii cronice. Somnul adecvat noaptea si nu motaitul ziua trebuie sa ajute. Renuntarea la fumat de asemenea, deoarece nicotina din tigari poate face ca anumite medicamente sa fie mai putin eficiente. Fumatorii au mai multe dureri decat nefumatorii.
Majoritatea tratamentelor pentru durere nu va vor anula complet durerea. In schimb, tratamentul va reduce gradul de durere pe care il aveti si de cate ori apare. Vorbiti cu doctorul pentru a afla cel mai bun mod de a va controla durerea.